Mediation bij scheiden. De psychologische impact van scheiden is niet te omschrijven, en daarom is het een goede zaak dat er mediators zijn met ervaring. Iedere scheiding is anders. Zijn er kinderen? Is er een eigen zaak? Is er anders vermogen zoals een eigen huis? De mediators weten hoe ze de zaak aan moeten pakken, zij gaan doelgericht te werk, en komen tot een oplossing.
Het vak mediator en psycholoog zit dicht bij elkaarEen echtscheiding kan een heel rouwproces zijn, wat weer kan eindigen in een bevrijding. Daar tussendoor zitten alle fases. Het kan ontkenning van de situatie zijn, de gedachten van, het komt wel weer goed. Het kan ook woede zijn, of teleurstelling. De hele tijd stelt de mediator zich professioneel op. Hij of zij geeft ruimte aan de emotie, maar regelt de zaken goed. Een gegeven is dat personen die in scheiding liggen vaak het overzicht kwijt zijn, en de mediator heeft wel overzicht. Een duidelijk voorbeeld hierin is omgang met de kinderen. De partijen willen het losjes, zonder harde afspraken, vergetende dat er ooit weer nieuwe partners komen. Dat overzicht hebben zij niet. Omgang moet daarom wel goed vastgelegd worden voordat bijvoorbeeld de moeder een nieuwe vriend heeft en de vader een vriendin. Op zo’n moment dat de mediator het aan het regelen is, dan is de mediator meer een psycholoog omdat de partijen niet vooruit kijken.
Scheiden Zonder Zorgen doet aan de uitvoering van een stappenplanHet is te zien op de site. Op de homepage staan mogelijkheden om enkele skills te lezen zoals:
Heel gestructureerd gaat de mediator te werk, zonder het individu uit het oog te verliezen. De mix van routinematig en persoonlijk te werk gaan, is de kracht van Scheiden Zonder Zorgen, en dat druipt van de site af. Er zijn mediators die je kunt benaderen als er problemen zijn met het verdelen van een erfenis. Het staat niet expliciet op de site, maar wel een uitnodiging voor het korte kennismakingsgesprek. Maak daar gebruik van, conflicten hoeven er niet te zijn. |