Yespoint
Image default
Dienstverlening

Waarom verhuren een slimme keuze kan zijn

Vastgoed is voor veel mensen een goede manier om passief inkomen te verdienen en te profiteren van de stijgende huizenprijzen. In plaats van te investeren in aandelen, crypto etc, kiezen steeds meer mensen ervoor om een woning te kopen en te verhuren. Vooral met hulp van een makelaar in Den Haag kan dit een slimme zet zijn.

Verhuren als passieve inkomen

Als je een woning verhuurt, krijg je elke maand huur binnen, wat je kunt zien als passief inkomen. Dit betekent dat je een goede bron van inkomsten hebt zonder dat je er dagelijks voor hoeft te werken. Natuurlijk zijn er risico’s, zoals periodes waarin je geen huurders hebt of huurders die niet betalen, maar meestal is huur een betrouwbare inkomstenbron. Voordat je een huis koopt om te verhuren, is het slim om uit te rekenen wat je directe opbrengst zal zijn. Dit doe je door alle jaarlijkse kosten, zoals verzekeringen, belastingen, onderhoud en hypotheek, van je huurinkomsten af te trekken. Dat houdt je een bedrag over dat je kan delen door het geld dat je zelf in het huis hebt gestopt. Een goed rendement ligt vaak tussen de 3 en 4%.

Winst op lange termijn door waardestijging

Naast de huurinkomsten kun je ook profiteren van de waardestijging van je woning op de lange termijn. Het is natuurlijk lastig om precies te voorspellen hoe de huizenmarkt zich ontwikkelt, maar huizenprijzen stijgen meestal na verloop van tijd. Dit betekent dat je huis meer waard kan worden, waardoor je extra winst kunt maken als je besluit het in de toekomst te verkopen. Als je een deel van je woning betaalt met een hypotheek, kun je daarnaast profiteren van het zogenaamde hefboomeffect.

Hefboomwerking door een verhuur hypotheek

Een van de grootste voordelen van investeren in vastgoed is dat je het pand kunt betalen met een hypotheek. Dit betekent dat je slechts een deel van de aankoopprijs zelf hoeft te betalen. Zo kan je profiteren van de waardestijging van het hele pand. Stel dat je een woning koopt van €400.000, waarbij je €80.000 eigen geld inbrengt en de rest via een hypotheek dekt. Als de waarde van het huis binnen een jaar met 5% stijgt, is het nu €420.000 waard. Je hebt dan €20.000 winst gemaakt op je oorspronkelijke investering van €80.000, wat neerkomt op een rendement van 25%.