Yespoint
Image default
Hobby en vrije tijd

Leuke en interessante weetjes over afval

Helaas staan we niet vaak stil bij het afval dat we produceren. Nochtans is afval een boeiend onderwerp boordevol verrassende weetjes. Hier zijn een paar interessante weetjes:

Verrassende papierbesparing

Eén ton (1.000 kg) gerecycleerd papier bespaart ongeveer 17 bomen, 380 liter olie en 26.500 liter water. Daarom is het zo belangrijk dat we papierafval sorteren en recycleren. Uiteraard is het nog beter om papierafval helemaal te vermijden, bijvoorbeeld door op kantoor zoveel mogelijk digitaal te werken.

Elektronisch afval groeit snel

We kopen alsmaar meer smartphones, computers, televisies… Wereldwijd groeit de hoeveelheid van dit elektronisch afval (ook bekend als e-waste) met zo’n 2 miljoen ton per jaar. Vaak bevatten deze toestellen gevaarlijke stoffen zoals kwik en lood, die schadelijk zijn voor mens en milieu als ze niet correct worden afgevoerd.

Afvalscheiden kan winstgevend zijn

Sommige landen, zoals Zweden, zijn zo goed in het recyleren van het afval van haar inwoners, dat ze zelfs afval importeren van andere landen om hun afvalverwerkingsinstallaties draaiende te houden. 

Van afval naar elektriciteit

Veel landen gebruiken afval om energie op te wekken. Dit gebeurt in speciale energiecentrales, waar het afval wordt verbrand om elektriciteit te produceren. 

Composteren helpt

Ongeveer 30% van al het huishoudelijk afval bestaat uit composteerbare producten, zoals voedselresten en groenafval uit de tuin. Composteren vermindert de hoeveelheid afval die naar een stortplaats gaat. Bovendien produceert het vruchtbare grond. Daarom is het een goed idee om zelf een compostbak te maken.

Zero waste beweging

Steeds meer mensen en bedrijven nemen deel aan de zero waste beweging. Dit wil zeggen dat ze hun afvalproductie minimaliseren door te kiezen voor herbruikbare producten, verpakkingsvrij te winkelen en voedselverspilling tegen te gaan. Helemaal geen afval produceren is moeilijk (of bijna onmogelijk), maar het volume flink terugschroeven is wel mogelijk. 

Microplastics

Slecht nieuws, want jaarlijks komt meer dan 8 miljoen ton plastic afval in de oceanen terecht. Dit plastic breekt langzaam af in kleinere stukjes. Dit noemen we microplastics. Ze vinden hun weg terug in drinkwater en voedsel, wat voor gezondheidsproblemen zorgt.

Nog slechter nieuws: plastic afval in de oceaan doodt elke jaar honderdduizenden zeedieren, waaronder vogels, vissen en schildpadden die het aanzien voor voedsel of erin verstrikt raken. 

Afval in de ruimte

Tenslotte is er nog afval in de ruimte. Er zweven naar schatting meer dan 170 miljoen stukjes ruimteafval in een baan rond de Aarde. Dit zijn oude satellieten, raketonderdelen en ander afval dat in de ruimte is achtergebleven.