Yespoint
Image default
Tuin en buitenleven

Granieten eettafel, voor een smaakvol stippeltjespatroon

Graniet was altijd al ‘gereserveerd’ voor die plekken in huis waar oppervlaktes veel te verduren hadden. Denk aan vloeren, sanitaire ruimten of badkamers maar ook aan werkbladen in de keuken. En natuurlijk aan bladen voor een granieten eettafel. Graniet is een van de hardste steensoorten die je kunt vinden. Zo vanuit de granietgroeve is steen net als basalt nogal ruw dus het moet wel bewerkt worden voordat je een mooi tafelblad hebt. Omdat het zo hard is, is het wel lastig om te bewerken. Graniet is een stollingsgesteente, hetgeen zoveel betekent dat het tot stand is gekomen na uitbarstingen van vulkanen. Graniet heeft bijna altijd een gespikkelde structuur en komt veel voor in de kleurtinten grijs, beige, zwart of rood. 

Voordelen van een granieten eettafel

Met een granieten eettafel voel je je koning in eigen eetkeuken of woonkamer. Schuif je bij zo’n tafel aan, dan kijk je naar iets unieks. Nergens anders ter wereld wordt de structuur van de steen herhaald op een ander blad. Graniet oogt bijzonder mooi en heeft een tijdloze luxe. Het is heel geschikt als blad voor een eettafel omdat graniet de volgende kenmerken heeft:

• krasbestendig

• slijtvast

• hittebestendig

• stootvast

En laten dat nu juist kenmerken zijn waar een eettafel behoefte aan heeft. Een warme pan zou je dus gewoon even op het graniet kunnen zetten; hoewel een onderzetter alsnog de voorkeur geniet. En je hoeft niet bang te zijn dat je bestek krassen in het blad op gaat leveren. 

Nadelen van een granieten eettafel

Pleeg je geen onderhoud op je granieten blad dan wordt het in de loop van de jaren wat matter. Met regelmatig onderhoud voorkom je dat. Graniet is licht poreus zodat gemorst vocht in het blad zou kunnen dringen. Daarom zijn veel tafelbladen gepolijst zodat een omgevallen glas wijn of gemorste olie op het oppervlak blijft liggen. Graniet en bijtende schoonmaakmiddelen zijn geen vrienden. Dus ga niet in de weer met bleekmiddelen of ontkalkingsmiddelen op je mooie granieten blad.

Onderhoud is nodig

Een van de meest storende zaken die je met graniet mee kunt maken zijn vlekken of krassen. Hoe voorkom of verwijder je dit? Graniet is natuursteen en alle natuursteen heeft zo nu en dan onderhoud nodig. In die zin telt wel de kwaliteit van je granieten eettafel, de steensoort en de behandeling die het graniet heeft ondergaan. De gouden regel is echter: hoe natuurlijker een tafelblad, hoe meer onderhoud er mee gemoeid is. Maar dat betekent niet dat je alles maar kunt inzetten voor zulk onderhoud. Schuursponsjes en staalwol zijn niet de eerste zaken waarmee je graniet wilt reinigen. Een juiste reiniging start met het volledig schoonmaken van de steen. Je gebruikt daarvoor een droge doek, iets water en een klein beetje zeep. Blijven er vlekken of krasjes zichtbaar? Dan is daar weinig meer aan te doen. 

De glans weer terughalen

Er is een natuurlijk noodmiddel om alsnog de vlekjes te lijf te gaan. Je hebt dan een mengsel nodig van lijnolie en terpentine, elk voor de helft. En is de granieten eettafel niet meer zo glanzend als eerst?  Dan ontbreekt ‘t het tafelblad aan vet. Poets het blad eerst schoon en wrijf er daarna wat slaolie op. Dat helpt om het graniet weer zijn levendige glans terug te laten krijgen.