Yespoint
Image default
Gezondheid

Behandeling hernia

Heeft u al een tijdje last van uw been of bil? Dan kan het zomaar zijn dat u een hernia heeft. Veel mensen in Nederland krijgen helaas te maken met een hernia. Een hernia is vaak te herkennen aan pijn in 1 bil of been. Het is dus iets anders dan reguliere rugpijn. Soms trekt de pijn zelfs door naar de voet. Een hernia kan zeer pijnlijk zijn en bepaalde houdingen kunnen de pijn ook erger maken. Een hernia kan op meerdere manieren ontstaan. Mensen die zwaar fysiek werk doen, maken meer kans op een hernia. Ook een ongezonde levensstijl kan het risico op een hernia verhogen. Maar hoe gaat een behandeling van een hernia dan precies in zijn werk?

 

Blijf bewegen

Het klinkt misschien gek, maar het is belangrijk om te blijven bewegen met een hernia. Probeer dus elke dag te bewegen en ga ook door met uw werk als dat mogelijk is. Een hernia kan namelijk verergeren wanneer u langdurig in dezelfde houding blijft. Misschien wilt u graag de hele dag in uw bed liggen, maar dat is dus niet effectief bij de behandeling van een hernia.

 

Pijnstillers nemen

Ervaart u intense pijn door de hernia? Dan bent u niet de enige, want veel mensen met een hernia ervaren dat. Het is dan ook niet erg om met pijnstillers de pijn te verlichten. We raden u aan om met paracetamols te beginnen. Dit zijn relatief veilige pijnstillers die weinig bijwerkingen hebben. Merkt u dat een paracetamol niet goed genoeg helpt? Dan kunt u ook ontstekingsremmende pijnstillers nemen. Ze zijn effectief, maar ze hebben vaak wel vervelende bijwerkingen. Niet iedereen mag dan ook deze pijnstillers slikken. Vraag vooraf dus altijd eerst advies aan een medische expert in uw omgeving.

 

Behandeling hernia zonder ingreep?

Meestal is er geen medische ingreep nodig bij een hernia. Bij ongeveer 75% van de mensen gaat de pijn binnen 12 weken weer over. Het kan echter zijn dat u na enkele weken nog steeds hevige klachten hebt. Dan is het geen slecht idee om contact op te nemen met uw huisarts.