Yespoint
Image default
Auto's en Motoren

Auto overzetten van zaak naar prive

Heb je een eigen onderneming en wil je graag een auto overzetten van zaak naar prive? Dan wil je natuurlijk weten hoe dat zit met de wetgeving. Het punt is namelijk dat je als ondernemer gebonden bent aan veel regeltjes. Maar mag je dan een auto overzetten van zaak naar prive? Dit is in principe mogelijk, maar het is wel afhankelijk van de omstandigheden. In dit artikel zullen we de verschillende omstandigheden bespreken.

 

Wat voor type onderneming heb jij?

In Nederland heb je verschillende ondernemingsvormen en kleine ondernemers beginnen vaak met een eenmanszaak. Dit is in Nederland de meest gangbare ondernemingsvorm. Met een eenmanszaak ben je zelf aansprakelijk voor je bedrijf. Veel ondernemers met een eenmanszaak hebben vaak een hoge bijtelling en daarom willen ze de auto overzetten van zaak naar prive. Helaas is dat meestal niet mogelijk, omdat je als eigenaar ook privé verantwoordelijkheid bent voor je onderneming.

 

Gelukkig zijn er uitzonderingen

Meestal is dit dus niet mogelijk, maar er zijn uiteraard uitzonderingen op de regel. Bij een bijzondere omstandigheid is het soms wel mogelijk om de auto over te zetten. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn bij een ingrijpende wetsverandering. Een wetsverandering kan zo ongunstig voor je uitpakken dat je de auto nooit op de zaak had gezet met die voorkennis. Soms accepteert een inspecteur de overzetting dan. Het punt is wel dat je dan voldoende bewijs moet aandragen om dit aannemelijk te maken. Ben je überhaupt niet meer van plan om je auto te gebruiken voor zakelijke doeleinden? Dan is het zelfs verplicht om je auto over te zetten. Anders kun je de autokosten namelijk onterecht opvoeren als bedrijfskosten en daar zijn de inspecteurs van de Belastingdienst niet blij mee.

 

Hoe zit het met een bv?

Heb je voor de ondernemingsvorm bv gekozen? Dan is de situatie volledig anders, want dan ben je fiscaal namelijk gewoon werknemer en geen eigenaar. Je kunt de auto dan overkopen van je bv. Deze auto moet je dan wel voor een realistische prijs overnemen. Je kunt bijvoorbeeld niet een luxe auto voor enkele tientjes overkopen van je bv, want anders krijg je gedoe met de belastinginspecteur.

 

Conclusie

In deze tekst hebben we aangegeven wanneer je een auto wel en wanneer niet kunt overzetten naar privé. We willen nog wel even duidelijk maken dat dit een algemeen artikel is en je persoonlijke situatie altijd anders kan zijn. Voor gepast advies kun je daarom ook beter een belastingadviseur inschakelen. Zij kennen alle regels en gaan precies in op je situatie.